Deeplearning ontwikkeling NEOOp donderdag 25 juni was er een DigiShape webinar over innoveren met Artificial Intelligence en Machine Learning in de watersector. Samen met een groep van professionals in de digitaliserings- en watersector verkenden we de mogelijkheden om met innovatieve technieken nuttige kennis uit grote hoeveelheden data te halen.

Aardobservatie en deep learning

Jan Erik Wien van Geo-ict bedrijf Neo gaf een inspirerende presentatie over hun product SignalEyes. Dit aardobservatiesysteem analyseert enorme hoeveelheden satellietbeelden op basis van Artificial Intelligence en geavanceerde deep learning technieken. Uit deze beelden kan vervolgens veel worden afgeleid. Waar bevindt zich water? Waar bevinden zich bomen, gebouwen, en wegen? Wat is de toestand van deze objecten en welke call to action is er vervolgens nodig?

Beeldherkenning

Bas Kolen van HKV liet het door hen ontwikkelde HKV Eye zien dat is gebaseerd op automatische beeldherkenning. Deze zogenaamde “Machine Vision” biedt ontzettend veel mogelijkheden. Zo is HKV in staat om de scheuren in dijken te ontdekken, de stabiliteit van deze dijken te monitoren en objecten langs wateren te ontdekken.

Autonoom varen

En dan was er ook nog een mooie presentatie van Ollie Dapper over de resultaten van Xomnia/Shipping Technology met betrekking tot zelfvarende schepen. Shipping Technology heeft een vergunning om autonoom op de binnenwateren te mogen varen en hebben op deze manier al 117.5 kilometer afgelegd.

Toepassingen van AI

Met deze bak vol inspiratie uit de plenaire sessie kwam de interactie in de drie werksessies goed op gang. Via interactieve conceptboards zijn drie verschillende toepassingen verder besproken:

  • UXO detectie (niet ontplofte munitie op de zeebodem);
  • minimaliseren van schade door overstromingen in de achtertuin;
  • voorspellen van erosie en sedimentatie patronen. 

De haalbaarheid van deze toepassingen wordt verder uitgewerkt in de programmalijn Artificial Intelligence en Machine Learning. Heb je zelf goede ideeën voor toepassingen, databronnen of nieuwe technieken? Wij horen het graag!! Neem contact op met programmalijntrekker Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Kijk het webinar terug

Meer informatie

2019 mei 23 hr reservefoto nkwk nieuwsbericht 736x190 acf cropped

Met de use case Droogte willen we de informatievoorziening over droogte verbeteren. Door data met elkaar te combineren, maar ook door nieuwe methoden van sensoring en data science toe te passen, willen we iedere belanghebbende op elk moment kunnen voorzien van het juiste handelingsperspectief.

Dimmie Hendriks, Deltares

Programmalijn Droogte