digishape proces tekening chris

  1. De DigiShape partners initiëren nieuwe projecten of ontwikkeltrajecten. De verantwoordelijkheid en de borging van de uitvoering blijft bij dezelfde partij.
  2. Derden kunnen op ieder moment, maar vooral tijdens de DigiShape dagen, aanhaken en meedenken in een DigiShape project.
  3. Dit leidt vaak tot meedoen, waardoor nieuwe samenwerkingen ontstaan.
  4. De data, code, kennis en resultaten die in de projecten worden gebruikt en ontwikkeld, delen we met de DigiShape community.

DigiShape events

Om netwerkmogelijkheden te creëren en kennis uit te wisselen (capaciteitsopbouw), organiseert DigiShape elk jaar minstens vier fysieke bijeenkomsten. Tijdens deze bijeenkomsten delen de partners en het netwerk de nieuwste ontwikkelingen. Dit stimuleert discussies die leiden tot nieuwe gezamenlijke voorstellen of de versterking van bestaande voorstellen. Naast deze DigiShape dagen worden er ook meerdere webinars georganiseerd, zowel voor partners als voor de bredere community.

Partner netwerk

DigiShape is in essentie een partnernetwerk. Dit betekent dat de partners de focus en activiteiten bepalen. Ze willen de mogelijkheden van digitalisering voor de watersector in Nederland benutten door brede, sectoroverstijgende en pre-competitieve samenwerking. Om deze samenwerking te bevorderen, worden er regelmatig bijeenkomsten georganiseerd en worden de resultaten van de samenwerkingen openbaar via DigiShape gedeeld. 

In principe kan iedereen partner van DigiShape worden. Door zich aan te melden, geven organisaties aan actief te willen bijdragen. DigiShape's werkwijze richt zich op (pre-competitieve) samenwerking tussen overheden, bedrijven (grote bedrijven, mkb, startups) en kennis- en onderwijsinstellingen.

Community

Het doel van DigiShape is om de ontwikkeling en implementatie van datawetenschapsinnovaties in de Nederlandse watersector te versterken. Daarom werken de partners samen met de bredere community. Dit betekent dat iedereen in de community wordt uitgenodigd om deel te nemen aan DigiShape-evenementen, hun ideeën en suggesties te delen en mee te doen aan projecten.

Precompetitieve aanpak

DigiShape streeft naar een geïntegreerde en samenwerkende aanpak om complexe problemen aan te pakken. Vaak zien de meeste betrokkenen slechts een klein deel van het geheel en missen ze een alomvattende oplossing. Door een pre-competitieve benadering te hanteren, werkt DigiShape samen met diverse organisaties zoals bedrijven, onderzoeksinstellingen en overheden aan onderzoek, ontwikkeling en innovatie. Dit gebeurt voordat deze partijen directe concurrentie op de markt aangaan. Het doel is om gezamenlijk gemeenschappelijke uitdagingen op te lossen, nieuwe technologieën te ontwikkelen en de kennis binnen de sector te vergroten. Indien nodig zal DigiShape zich inspannen om de benodigde financiering voor deze initiatieven te verkrijgen, waardoor meer betrouwbare, objectieve en goed onderbouwde oplossingen kunnen worden bereikt.

Seedmoney projecten

Afhankelijk van het jaarlijkse budget streven we ernaar om minstens één keer per jaar een oproep te doen voor seedmoney-projecten. Geselecteerde projecten ontvangen doorgaans 50% van hun projectbudget, met een maximum van 10.000 euro. Deze projecten worden uitgevoerd door minstens 2 DigiShape-partners, zijn innovatief van aard en worden geleid door jonge medewerkers van de partnerorganisaties. Elk jaar kunnen specifieke onderwerpen worden gekozen als focus voor de seedmoney-oproep.

Innovatiefunnel

digishape innovatiefunnel

Fase 1: Netwerkvorming

We werken aan de ontwikkeling van een actieve community van personen uit de watersector maar juist ook uit andere domeinen. Het doel is het faciliteren van ‘toevallige’ ontmoetingen tussen mensen en het inspireren van elkaar.

Fase 2: Ideevorming

Wanneer een aantal personen elkaar ‘hebben gevonden’ werken ze samen aan de verdere uitwerking van het idee. Hierbij draait het om het ontwikkelen van een gezamenlijke visie, het ontwikkelen van een roadmap voor innovatie en het ontwikkelen van een cluster van partijen die een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan het innovatietraject.

Fase 3: Consortiumvorming

In deze fase formaliseren de partijen hun samenwerking en worden rollen en taken en de eventuele benodigde budgetten vastgelegd. Hierbij wordt zorgvuldig het gezamenlijk belang als de individuele belangen van de consortium partners in ogenschouw genomen, zodat de business case voor alle partijen voldoende waarde heeft.

Fase 4: Uitvoering

Tot slot gaan de partijen met elkaar aan de slag om te komen tot een proof of concept. Hierbij is het nadrukkelijk de bedoeling dat er wordt geexperimenteerd, waarbij ruimte is voor mislukkingen. Alleen dan kan sprake zijn van èchte en baanbrekende innovatie. Elke succesvolle use case levert op deze manier één of meerdere proofs of concept op en zo mogelijk ook een plan voor opschaling en implementatie in de praktijk.

Resultaten van DigiShape

  • Nieuwe technieken op gebied van data en ICT worden beschikbaar voor de watersector;
  • Besluiten worden genomen op basis van slimme, datagedreven analyses;
  • Partijen delen in vertrouwen data met elkaar;
  • Door het gebruiken van nieuwe technologische oplossingen komen er voortdurend nieuwe databronnen beschikbaar;
  • Medewerkers worden in staat gesteld om nieuwe technieken aan te leren, te implementeren en samen te werken met andere partijen.
Sluis

Door nieuwe technologische ontwikkelingen is het zeker dat we op een andere manier gaan varen. Maar hoe dat er precies uitziet, en welke gevolgen dat heeft voor onze infrastructuur, daar is nog geen eenduidig beeld over. Om hier een gezamenlijke aanpak voor te ontwikkelen, moeten we heel nauw samenwerken als watersector. Dat doen we binnen DigiShape.

Tom van der Schelde (RWS), programmalijn trekker Water en Logistiek

Programmalijn Water en Logistiek