Focus on continuous changeOp donderdag 25 juni geeft Jan Erik Wien van het geo-ICT bedrijf NEO bij het DigiShape webinar een presentatie over deep learning. Met zijn bedrijf NEO ontwikkelde hij het aardobservatiesysteem Signaleyes, dat alle objecten in Nederland vanuit de lucht observeert. Denk aan gebouwen, bomen, wegen en landbouwpercelen, maar ook waterlopen en uiterwaarden.

Landsdekkende monitoring

“We hebben met Signaleyes een landsdekkende monitoring gerealiseerd op basis van satellietbeelden en andere aardobservatie-data,” vertelt Jan Erik Wien. ”Het systeem downloadt de data, verwerkt en analyseert de gegevens en kijkt of er veranderingen in de objecten hebben plaatsgevonden. Denk bijvoorbeeld aan een aanbouw bij een gebouw, de aanleg van een rotonde, maar ook kroos op het water. Vervolgens wordt daar een call to action bij geformuleerd, die past bij de geconstateerde verandering en het werkproces van de klant. Dat kan zijn dat er iemand ter plaatse een controle moet uitvoeren, maar ook dat en hoe er een wijziging in de Basisregistratie Grootschalige Topografie moet worden aangebracht."

Deep learning

Tijdens het DigiShape webinar vertelt Jan Erik over het deep learning principe waarmee Signaleyes de luchtbeelden analyseert. “Traditioneel gezien is de analyse van aardobservatiebeelden een handmatig proces, waarbij een specialist de verschillende opnames met elkaar vergelijkt. Met de huidige datastroom is dat onbegonnen werk. Hoewel er steeds meer technieken zijn om dit proces te automatiseren, is de output van dit soort systemen vaak niet hoog genoeg. Wij hebben daar een oplossing voor gevonden met onze ‘object based signal generators’. Tijdens het webinar zal ik wat meer over deep learning vertellen en ik ga graag met de deelnemers in gesprek hoe dit principe van meerwaarde kan zijn voor de watersector.”

Meer weten?

Meeting

Als consultancy bedrijf moet je vaak door allerlei hoepels van inkoop en regelgeving heen springen om in projecten te mogen uitvoeren. Bij DigiShape werkt dat anders: je bent met gelijkgestemden van zowel overheden als commerciële partijen in gesprek en inventariseert samen welke mogelijke oplossingen er zijn voor de problemen die er spelen. Dat geeft veel positieve energie.

Bart van Mierlo, PeriPlus

Organisatie en partners