RietHoe breng je complexe data op een overzichtelijke manier in beeld? Met het MIJ brein, dat HKV en Rijkswaterstaat ontwikkelden in het kader van DigiShape, is datavisualisatie voor iedereen toegankelijk. In het DigiShape webinar op donderdag 17 december van 11.00 - 12.30 uur laten we je zien hoe het werkt.

Grote hoeveelheden data visueel maken

‘MIJ brein helpt om grote hoeveelheden data visueel te maken, vertelt Ramon ter Schegget van Rijkswaterstaat. Hij is verantwoordelijk voor verschillende analyses in het Markermeer IJmeer en heeft de afgelopen periode kennis opgedaan om met MIJ brein datavisualisaties te maken. ‘In de bijgevoegde platen zijn verschillende parameters rondom de rietkragen in het Markermeer Ijmeer gevisualiseerd. Je ziet in één oogopslag op welke locaties er gemeten is, wat de riethoogte of rietdichtheid is en wat de relatie hiertussen is. Dit soort visualisaties spreken tot de verbeelding en maken het mogelijk om snel controles op consistentie te doen.’

Het mooie aan MIJ brein is dat je geen programmeur nodig hebt om visualisaties te maken. ‘MIJ brein draait op datasets in Excel en als je er wat handigheid in hebt, ben je in 5 tot 10 minuten klaar,’ vertelt Joost Stenfert van HKV. ‘Daardoor kun je snel overzicht creëren in je data en verhalen maken met visualisaties die niet zomaar beschikbaar zijn in tools als Excel en Python. Zo krijg je snel een nieuwe kijk op je data.’

Benieuwd? In het DigiShape webinar op 17 december is een uitleg van het systeem gegeven, zodat je er zelf mee aan de slag kunt. Kijk het webinar hier terug. De demo begint op tijdcode 10:39.

controle meetcampagne440

Controle meetcampagne: Bijvoorbeeld op welke locaties gemeten is en wat de riethoogte of rietdichtheid was.

count riethoogte440

Riethoogte op de verschillende meetlocaties. Ontbreken van datapunten kan makkelijk worden gecorrigeerd.

rietkraag waterdiepte440

Voor iedere meetlocatie: wat is de relatie tussen de waterdiepte, riethoogte en rietdichtheid?

Project 3D platform

We visualiseren de Noordzee via een VR-bril met een koptelefoon. Zo kun je vanuit verschillende gezichtspunten, zowel onder water als boven water zien en horen wat er gebeurt als je een windmolenpark op zee bouwt of als er een boot komt overvaren. Alles wat je beleeft is gebaseerd op echte data, dus niet fictief. Dat is volgens mij uniek, ik heb hier in ieder geval nog geen andere voorbeelden van gezien.

Petra Jeurissen, RWS

Project 3D platform