Voorbeeld van een boorbeschrijving

Boorbeschrijvingen zijn gedetailleerde beschrijvingen van de laagopbouw in de ondergrond, die belangrijke gegevens bevatten voor het gebruik van die ondergrond, of het nu voor baggeren of bouwen is. Als partner van DigiShape gaat Boskalis met seedmoney van DigiShape een prototype van een tool ontwikkelen om deze boorbeschrijvingen te digitaliseren. Wat is hiervan het voordeel? En wat levert het de community op? We vroegen het aan projectleider Wiebke Jäger.

Hoe kwamen jullie op het idee voor dit project?

Wiebke pitch440“Data van boorbeschrijvingen zijn vaak vastgelegd in pdf’s, soms zelfs gescande pdf’s. Ze zijn het resultaat van grondonderzoeken door specialistische geotechnische bedrijven. Grondonderzoeken worden bijvoorbeeld uitgevoerd voor een nieuw project in opdracht van onze klanten. In de tenderfase deelt de klant deze data met alle aannemers en worden de data eventueel verder gedeeld met onderaannemers of consultants. Om de data te kunnen analyseren, moeten alle partijen deze data handmatig overtypen. Dat is erg tijdrovend en foutgevoelig. Wij willen nu een tool ontwikkelen voor geautomatiseerde data-extractie, zodat we de informatie uit de pdf’s kunnen digitaliseren en omzetten naar deelbare data.”

Hoe ziet het project eruit?

“We zijn begonnen met een kick-off voor de DigiShape-partners. Bij hen gingen we na: als je naar zo’n pdf kijkt, wat is dan voor jou de belangrijkste informatie? Hoe zou je de tool willen gebruiken? En wanneer is de tool voor jou succesvol? Ook hebben we hen uitgenodigd om data van boorbeschrijvingen aan te leveren voor een voorbeelddataset. Met deze informatie gaan we nu aan de slag om de tool verder te ontwikkelen en te testen. In juli willen we een product klaar hebben dat werkt en breed toepasbaar is.”

Wat is hierbij de uitdaging?

“Om focus aan te brengen. Er zijn ontzettend veel formaten pdf’s en we moeten daarom goed afbakenen op welke informatie we ons eerst willen richten. We willen klein beginnen, dus alleen de belangrijkste informatie extraheren. Vervolgens kunnen we dat stapje voor stapje uitbreiden en opschalen.”

Wat voor toepassingen zijn er in de toekomst mogelijk?

“Als we alle data met deze tool kunnen digitaliseren, is het veel eenvoudiger om vervolgens boorbeschrijvingen te verwerken, analyseren en visualiseren. Denk aan het visualiseren van de ondergrond onder een rivierbodem, zodat je bij het baggeren meer inzicht krijgt in waar de grond harder is dan verwacht. Of neem een megaproject als de aanleg van een vliegveld van miljoenen vierkante meters. We kunnen dan een overzicht maken van hoe de grond er in de ruimte uitziet en bijvoorbeeld zien waar deze verbeterd moet worden."

Wat levert het de community op?

“De projecten op gebied van datawetenschapstechnieken die tot nu toe binnen DigiShape zijn uitgevoerd, zijn vaak verwant aan ingenieurswetenschappen. Het verwerken en analyseren van ongestructureerde data met behulp van datawetenschapstechnieken als optische tekenherkenning, natuurlijke taalverwerking en machine learning is nog niet eerder gedaan. Het levert dus nieuwe kennis op, die ook gebruikt kan worden voor het verwerken en analyseren van andere niet-gestructureerde data.”

Meer weten of meedoen met dit project

Neem contact op met Wiebke Jäger via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Zeewering West-Kapelle

Met de DigiShape use case Markermeer-IJmeer willen we door het combineren van data en het gebruiken van innovatieve data science en bewerkingstechnieken een completer beeld krijgen van het doorzicht in het Markermeer en IJmeer.

Marcel Kotte, Rijkswaterstaat

Project Markermeer-IJmeer