Joost Stenfert en Thomas StolpIn 2022 is er in het DigiShape project Digitwin Noordzee hard gewerkt aan tools om de data te visualiseren. Inmiddels kun je met Augmented Reality (AR), Virtual Reality (VR) en een webbrowser op verschillende manieren naar de digitale Noordzee kijken. Petra Jeurissen van het Datalab van Rijkswaterstaat vertelt wat je nu al in de tools kunt en wat er het komende jaar ontwikkeld wordt.

“De Digitwin Noordzee is een toepassing die de ruimtelijke plannen van de Noordzee en de effecten daarvan inzichtelijk maakt. Dat is handig voor onder andere beleidsmakers, bestuurders, vergunningverleners, vissers, schippers, natuurbeschermingsorganisaties en beheerders van windmolenparken. Binnen het project houd ik me samen met een aantal DigiShape partners bezig met de datavisualisatie-kant: hoe brengen we al die data driedimensionaal in beeld?

Drie verschillende 3D-omgevingen met dezelfde data

augmented reality digitwinHet afgelopen jaar hebben we hierin enorme sprongen gemaakt. Naast de technische uitdaging om de data naar een 3D-omgeving te krijgen, zijn we ons gaan focussen op de vraag: wat heeft de gebruiker nodig? Om uit te testen wat het beste werkt, hebben we drie 3D-omgevingen (door)ontwikkeld, die allemaal dezelfde data in beeld brengen, maar op een andere manier. In de VR-tool (BUAS) kun je je met een VR-bril boven en door de Noordzee bewegen en kijken wat er staat, drijft, vaart, vliegt en zwemt. In de AR-tool (CGI iAMLAB, zie afbeelding) zie je de Noordzee in een blok met lagen van bodem, water en lucht. Je kunt de tool bekijken met een telefoon of tablet. Een hele interessante manier om ernaar te kijken. De webapplicatie (Maris) is makkelijk in gebruik omdat je geen hardware nodig hebt. Bovendien is hij heel realistisch geworden: de windsnelheden en watertemperatuur zijn bijvoorbeeld actueel en de turbines zijn gedraaid naar de richting waar de wind op dit moment vandaan komt.

Bij het ontwikkelen lopen we uiteraard tegen allerlei interessante vraagstukken aan. Wat doe je bijvoorbeeld met een parameter als ‘troebelheid’? Breng je die waarheidsgetrouw in beeld, dan zie je letterlijk geen hand voor ogen meer. Of als je bovenaf naar de zee kijkt, wil je dan alleen grote objecten zoals schepen en windturbines zien, of is het handig om ook bruinvissen te zien zwemmen en de vogels zien vliegen? Hoe realistisch je de werkelijkheid ook in beeld wilt brengen, soms moet je water bij de wijn doen om een zo hoog mogelijke informatiewaarde te krijgen.

Gebruikerstesten

Dat is interessant om over na te denken met de partners, maar óók met gebruikers. Bij de gebruikerstest tijdens de DigiShape dag was iedereen razend enthousiast over deze manier van visualiseren, met name voor communicatie tussen verschillende disciplines. Als beleidsmaker praat het makkelijker met vissers of met bestuurders als je naar hetzelfde plaatje kijkt. En ook bij calamiteiten kan het enorm schelen als je niet met een drone op een situatie af moet om te weten waar de schepen liggen en waar de hulptroepen kijkt.

vr digitwin 2022 09 21 120712Naar aanleiding van deze testen hebben we nu een waslijst aan nieuwe parameters liggen, waarmee we de gebruikers nog verder kunnen helpen. Denk aan kabels en leidingen in de grond en de belading van schepen. En, wat soms hilarische situaties oplevert, veel gebruikers hebben ook nog wel een leercurve te gaan. Niet iedereen heeft al ervaring met het bedienen van 3D-tools.

Code beschikbaar stellen aan de community

Het komende jaar gaan we met alle input verder en kijken we hoe de ontwikkelde code open source kan worden gedeeld, zodat de community ermee verder kan. Ook moeten we goed kijken naar de ontsluiting van data: niet iedereen is er happig op om (bedrijfsgevoelige) informatie te delen. Ik kan me ook voorstellen dat studenten, bedrijven of startups die zich bezighouden met energietransitie of klimaat hier mooie business cases mee kunnen maken. Hoe mooi zou het zijn als er vanuit alle kanten nieuwe toepassingen en kaartlagen komen, zodat we steeds meer vragen met een druk op de knop kunnen beantwoorden?"

Meer informatie

Ga naar de 3D visualisatietools of neem contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. van RWS Datalab.

Sluis

Door nieuwe technologische ontwikkelingen is het zeker dat we op een andere manier gaan varen. Maar hoe dat er precies uitziet, en welke gevolgen dat heeft voor onze infrastructuur, daar is nog geen eenduidig beeld over. Om hier een gezamenlijke aanpak voor te ontwikkelen, moeten we heel nauw samenwerken als watersector. Dat doen we binnen DigiShape.

Tom van der Schelde (RWS), programmalijn trekker Water en Logistiek

Programmalijn Water en Logistiek