Chris KarmanIn 2019 zag DigiShape het levenslicht. Dat betekent dat we nu alweer 4 jaar met elkaar aan het bouwen zijn aan een steeds sterker innovatieplatform. Inmiddels werken we met 17 partnerorganisaties aan belangrijke digitale innovaties voor onze watersector.

Iedereen weet ondertussen wel dat het delen van data veel meerwaarde heeft. Maar om dit daadwerkelijk te doen, is nog niet makkelijk. Binnen DigiShape werken we aan het wegnemen van belangrijke drempels zoals, vertrouwen (wie mag er wel en wie mag er niet naar mijn gegevens kijken?), betrouwbaarheid (zijn de gegevens wel een goede weergave van de werkelijkheid?) en de beschikbaarheid van infrastructuur. Dit doen we door samen met de partners een Open Source Platform te bouwen, waarop we data en algoritmen kunnen delen en met elkaar kunnen leren op welke manier we dat het beste kunnen doen.

Vertrouwen op Machine learning technieken

Waar het misschien nog wel steviger aankomt op vertrouwen, is bij de toepassing van machine learning. Hoewel er op veel domeinen al gewerkt wordt met de toepassing van machine learning technieken, moeten we nog flinke stappen zetten om er ook daadwerkelijk op te vertrouwen zoals we dat doen op onze traditionele modellen die zijn doorspekt met domeinkennis. Hier kunnen we met elkaar nog grote stappen in maken. De ontwikkeling van kunstmatige intelligentie gaat snel en heeft ook de watersector nog veel te bieden. DigiShape neemt hierin graag het voortouw voor de sector!

Onze positie wordt elk jaar steviger en belangrijker voor de sector. Waar we in de begindagen werkten aan kleine projectjes, gaat het nu steeds vaker om grote (praktijkgerichte) onderzoeksvoorstellen van enkele tonnen of meer. Dat vraagt om een doorontwikkeling van het DigiShape innovatie platform. We zijn de pubertijd wel ontgroeid en maken de stap naar volwassenheid.

DigiShape het kennisnetwerk voor digitalisering in de watersector

Samen met de partners hebben we daarom recent nagedacht over de rol van DigiShape in de komende jaren. Hoewel hier nog hard aan wordt gewerkt, zal ik alvast een tipje van de sluier oplichten. Centraal staat de rol van DigiShape als kennisnetwerk voor digitalisering in de watersector. Dat is boven alles de belangrijkste waarde van het platform. Daarnaast worden vier onderscheidende rollen aan DigiShape toegedicht: 1) het bieden van een veilige experimenteer omgeving 2) voorbeeld èn voortrekker met betrekking tot het delen van data 3) versneller van nieuwe ideeën en 4) een gremium om eenieder gevraagd en ongevraagd van advies te voorzien.

Via de website en LinkedIn hebben we afgelopen jaar laten zien wat er allemaal is gedaan en bereikt; ik ga dat hier daarom niet herhalen. Wel kan ik beloven dat we ons in zullen zetten om een sprong te maken naar een nieuwe fase van volwassenheid, en daarmee de toegevoegde waarde van DigiShape steeds groter zullen maken!

Voor nu wil ik iedereen enorm bedanken voor zijn en haar inzet; mooie feestdagen toewensen met familie en vrienden en een heel voorspoedig 2023 wensen. Tot in het nieuwe jaar!

Chris Karman
Aanjager DigiShape
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Dijkmonitoring

Met de DigiShape use case Dijkmonitoring willen we dijkmonitoring effectiever en efficiënter maken door gebruik te maken van de mogelijkheden van remote sensing en digitalisering.

Gerrit Burgers, Rijkswaterstaat

Programmalijn Digitale Dijkmonitoring