VR applicatie 3D datavisualisatie platformStel je voor dat je in een virtuele wereld kan duiken om alle relevante data uit de Noordzee tot leven te brengen. Met 3D visualisatie in VR, AR en als web-app kunnen we helpen een realistische voorstelling te maken van wat data betekent. Daarom ontwikkelen we een modulair 3D-platform om te helpen bij mariene ruimtelijke planning in de Noordzee.

Laatste update: 3 augustus 2023

3D platform: van platte data naar interactieve data gevisualiseerd in 3D (VR/AR)

Er wordt veel gebruik gemaakt van datagedreven intelligentie voor complexe planning en besluitvorming. Daarom wordt er steeds meer data verzameld op allerlei innovatieve manieren, zoals satelliet of mobiele data. Zo kunnen intelligente datasystemen waardevolle informatie en kennis produceren. Maar voor veel mensen betekenen de cijfers niet zo veel, want wat is nou een ton kabeljauw? Daarom is het ontzettend belangrijk om het voor alle stakeholders mogelijk te maken om betekenis te geven aan die geproduceerde informatie.

Stakeholders hebben vaak een beperkte of selectieve deskundigheid, maar moeten de data-driven intelligence in de volle breedte kunnen begrijpen en kritisch kunnen interpreteren. Ze moeten begrijpen wat beperkingen, alternatieven en gevolgen zijn en deze goed kunnen vertalen naar handelen of beleid. We maken het modulaire 3D platform als sociaal-technische innovatie op het raakvlak tussen mens-machine interactie en menselijke sociale interactie.

ar applicatie 3D datavisualisatie platformData op een realistische manier gevisualiseerd

3D datavisualisatie in een virtual-, augmented of web omgeving kan helpen bij het begrijpen van data. In plaats van de data te moeten interpreteren vanuit grafieken, tabellen en kaarten, kun je je onderdompelen in een virtuele wereld waarin de data op een realistische manier is gevisualiseerd.

Hoe informatief zou het zijn wanneer je een gepland offshore windpark alvast kan bezoeken en de energie opbrengsten ervan kan bekijken? En om je heen kunnen kijken en zien wat de effecten zijn van een windpark op scheepvaart, visserij en ecologie? Misschien wil je een paar parameters veranderen, zoals rotorbladen of afstand tussen de turbines. Flits dan naar de kust en zie hoe het nieuwe windpark het zeegezicht zal veranderen. Bekijk de nieuwe windmolenparken vanuit het perspectief van een meeuw of een bruinvis. 3D datavisualisatie kan dit realiseren.

Het doel van dit project is om te bepalen in hoeverre 3D visualisatie helpt bij het inzichtelijk maken van de Noordzeedata. Blijkt dat deze manier van visualisatie helpt, dan gaan we een 3D platform creëren waarmee we met input van data automatisch 3D omgevingen kunnen laten genereren.

Ontdek de applicaties

BUAS, Maris, CGI iAMLab en Rijkswaterstaat werken samen aan dit project. Op dit moment hebben we drie prototypen van 3D omgevingen ontwikkeld:

Virtual Reality applicatie

Ontdek onze VR-applicatie, waar je met de HTV Vive een gepland offshore windpark bij de Doggersbank verkent en de data op een realistische manier ervaart. Neem contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. om de applicatie te ontvangen en dompel je onder in de Digitale Noordzee. Deze video geeft vast een indruk van de VR-app.

Augmented Reality applicatie

Ben je ook benieuwd hoe een stukje Noordzee eruitziet in je woonkamer? Download dan onze AR-app via de Google Play Store (nog niet beschikbaar) of de App Store en bekijk de Digitale Noordzee via je telefoon of tablet. Deze video geeft vast een indruk van de AR-app.

Webapplicatie

Via je browser kan je ook een duik nemen in de Noordzee. Kijk daarvoor op deze pagina.

Zelf verder bouwen aan de VR- of AR-applicatie?

web

We nodigen je graag uit om erop voort te bouwen. Neem contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. om de source code van deze 2 applicaties te ontvangen. Deze code zal geen onderdelen bevatten waar licenties op zitten. Wel geven we aan welke objecten dit zijn en waar je ze kan aanschaffen.

Zeewering West-Kapelle

Met de DigiShape use case Markermeer-IJmeer willen we door het combineren van data en het gebruiken van innovatieve data science en bewerkingstechnieken een completer beeld krijgen van het doorzicht in het Markermeer en IJmeer.

Marcel Kotte, Rijkswaterstaat

Project Markermeer-IJmeer