VR applicatie 3D datavisualisatie platformWe ontwikkelen deze tool om te demonstreren hoe een modulair 3D platform voor het visualiseren van data in 3D omgevingen (VR, AR en Web) kan helpen bij mariene ruimtelijke planning in de Noordzee.

3D platform: van platte data naar interactieve data gevisualiseerd in 3D (VR/AR)

De effectieve benutting van data gedreven intelligentie voor complexe planning en besluitvorming wordt niet alleen bepaald door het tot stand brengen van innovaties op het gebied van datarijkheid (bijv. satelliet of mobiele data) en/of data intelligentie, maar ook door innovaties waarmee het voor alle stakeholders beter mogelijk wordt om betekenis te geven aan wat die intelligente data systemen aan informatie en kennis produceren. Stakeholders hebben vaak een beperkte of selectieve deskundigheid, maar moeten de data driven intelligence in de volle breedte kunnen begrijpen en kritisch kunnen interpreteren. Bijvoorbeeld waar het gaat om beperkingen, alternatieven, gevolgen en vertalen naar handelen. Het gaat hierbij om een sociaal-technische innovatie op het raakvlak van de interactie tussen mens en machine en menselijke sociale interactie.

ar applicatie 3D datavisualisatie platformData op een realistische manier gevisualiseerd

3D datavisualisatie in bijvoorbeeld een virtual-, augmented of web omgeving kan hier een uitkomst bieden. In plaats van de data te moeten interpreteren vanuit grafieken, tabellen en kaarten, kan je je onderdompelen in een virtuele wereld waarin de data op een realistische manier is gevisualiseerd.

Hoe informatief zou het bijvoorbeeld zijn wanneer je een gepland offshore windpark alvast kan bezoeken en de energie opbrengsten ervan kan bekijken? En om je heen kunnen kijken en zien wat de effecten zijn van een windpark op scheepvaart, visserij en ecologie? Misschien wil je een paar parameters veranderen, zoals rotorbladen of afstand tussen de turbines. Flits dan naar de kust en zie hoe het nieuwe windpark het zeegezicht zal veranderen. Bekijk de nieuwe windmolenparken vanuit het perspectief van een meeuw of een bruinvis. 3D datavisualisatie kan dit realiseren.

Het doel van dit project is om te bepalen in hoeverre 3D visualisatie helpt bij het inzichtelijk maken van de Noordzeedata. Blijkt dat deze manier van visualisatie helpt, dan gaan we een 3D platform creƫren waarmee we met input van data automatisch 3D omgevingen kunnen laten genereren.

webSamenwerkingspartners

BUAS, CGI iAMLab, Maris en Rijkswaterstaat werken samen aan dit project. Op dit moment hebben we 3 prototypen van 3D omgevingen ontwikkeld: een VR-applicatie (bekijk video), een AR-applicatie (bekijk video) en een Web-applicatie. Hiermee zijn we nu gebruikerservaringen aan het opdoen. Op basis daarvan gaan we de vervolgstappen bepalen.

2019 mei 23 hr reservefoto nkwk nieuwsbericht 736x190 acf cropped

Samenwerken, innoveren, (engineerings)kennis en data. Binnen de waterbouw en Van Oord belangrijke ingrediƫnten voor succes, die we ook via Digishape met de sector verder willen ontwikkelen en delen. Wij zien als mede initiatiefnemer het belang van vergaande digitalisering en willen hieraan een bijdrage leveren met onze kennis en ons uitgebreide netwerk.

Ivar Daemen, Van Oord

Over Digishape