Opensource

Een doorbraak voor DigiShape! Ons Open Source Platform heeft financiering toegekend gekregen vanuit de topsectoren Agri & Food, Tuinbouw & Uitgangsmaterialen èn Water & Maritiem. “Met dit ontwikkelgeld kan het publiek-private platform zich ontwikkelen van een kansrijke pilot naar een brede uitrol,” aldus DigiShape programmamanager Chris Karman.

Het Open Source Platform kwam in april 2021 op stoom, toen het de eerste prijs bij het DigiShape symposium won. “Het platform is een plek waarop algoritmen en data met betrekking tot watervraagstukken bij elkaar komen en waarop we samen data science kunnen bedrijven,” licht Chris Karman toe. “Iedereen die wil, kan aan het platform meedoen, of het nu kennisinstellingen, marktpartijen, overheden of burgers zijn. Het lijkt in die zin op Github, met de toevoeging dat alles wat erop staat een DigiShape kwaliteitsstempel krijgt. De data en algoritmen die op het platform worden vrijgegeven, gaan eerst door een stevige kwaliteitscontrole van DigiShape partners heen. Je weet dus zeker dat wat je gebruikt betrouwbaar is, maar ook relevant en actueel.”

Een flinke technische, maar vooral ook organisatorische klus die dankzij het TKI ontwikkelgeld een flinke versnelling kan maken. “We gaan in het voorjaar van 2022 aan de slag met een aantal diverse use cases,” vertelt Chris Karman, “waaronder Nautisch Verkeerslab, DigiPACT en Mondiale Mangrove Ontwikkeling. Deze projecten hebben met elkaar gemeen dat ze over watervraagstukken gaan èn een dataplatform nodig hebben. In plaats van deze platforms apart bouwen, gaan we nu samen kijken of we dit in één kunnen doen. Daarbij komen we ongetwijfeld allerlei dilemma’s tegen op het gebied van uitwisselbaarheid, betrouwbaarheid, vertrouwelijkheid van data, documentatie, training en organisatie, die we met elkaar gaan oplossen. En dat is juist mooi, want elk project en elk dilemma legt de basis voor een brede inzetbaarheid van het platform.”

Het Open Source Platform is bedoeld voor projecten die:

  • een dataplatform component in zich hebben;
  • data en code bij elkaar brengen en ontwikkelen;
  • code en data van anderen willen gebruiken;
  • code en data beschikbaar willen stellen aan de watersector.

Weet jij een project dat geschikt is om in het Open Source Platform in te brengen en het platform mede verder vorm te geven? Neem contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Zeewering West-Kapelle

Rijkswaterstaat heeft de ambitie om een data gedreven organisatie te worden. Dit kunnen we alleen realiseren in samenwerking met anderen. Voor het natte domein is Digishape hiervoor een onmisbare motor

Roeland Allewijn, Rijkswaterstaat

Over Digishape