Digital world

Het onderzoeksprogramma DIGIREAL.XL van Breda University of Applied Sciences (BUas) en FONTYS University of Applied Sciences, heeft een SIA-SPRONG subsidie van 1 miljoen euro verkregen (2022-2025).

Digital realities voor maatschappelijke verandering

Doel van de subsidie is een multidisciplinair onderzoeks- en innovatiecentrum op te richten op het thema Digital Realities als sleuteltechnologie en -methodologie voor maatschappelijke veranderingen. DigiShape is één van de samenwerkingspartners van het programma, samen met andere organisaties zoals MindLabs, Chronosphere, de provincie Noord-Brabant, de Universiteit Tilburg en verschillende bedrijven.

Igor Mayer van BUas: “DIGIREAL richt zich met name op de ontwikkeling, toepassing, evaluatie en maatschappelijke gevolgen van intelligente, interactieve en immersieve (I3T) systemen. Voorbeelden zijn digitale mensen (Digital Humans), Digitale Beleving en Sociale Interactie (Bijvoorbeeld Virtuele Events) en Digitale Tweelingen (Digital Twins) voor ruimtelijke planning, water, mobiliteit, energie. Digital realities worden in veel domeinen toegepast, ook in de water- en maritieme sector. Maar de technologische ontwikkelingen gaan razendsnel en de investeringen om een infrastructuur op te bouwen, zijn aanzienlijk. Er is sterke behoefte aan discipline en sector-overstijgende theorieën, methodologieën en tools en samenwerking in de waardeketen.”

BUas en FONTYS gaan de komende maanden het project administratief en organisatorisch inrichten, zodat het begin 2022 van start kan gaan. Gedacht wordt aan een kick-off seminar rondom Digital Realities en het project. Uiteraard houden wij je op de hoogte.

Meer informatie

Project 3D platform

We visualiseren de Noordzee via een VR-bril met een koptelefoon. Zo kun je vanuit verschillende gezichtspunten, zowel onder water als boven water zien en horen wat er gebeurt als je een windmolenpark op zee bouwt of als er een boot komt overvaren. Alles wat je beleeft is gebaseerd op echte data, dus niet fictief. Dat is volgens mij uniek, ik heb hier in ieder geval nog geen andere voorbeelden van gezien.

Petra Jeurissen, RWS

Project 3D platform