VR 3d visualisatie

Stel je voor dat je in een virtuele wereld kan duiken om alle relevante data uit de Noordzee tot leven te brengen: het kan! BUAS, Maris, CGI iAMLab en Rijkswaterstaat hebben samen drie prototypen van 3D omgevingen ontwikkeld, waarmee je door middel van Virtual Reality, Augmented Reality en je webbrowser een realistische voorstelling kunt maken van de Noordzee. De prototypen zijn vanaf nu beschikbaar via de tools-pagina op de DigiShape website.

Waarom 3D datavisualisatie?

vr digitwin 2022 09 21 1207123D datavisualisatie in een virtual-, augmented of web omgeving kan helpen bij het begrijpen van data. Dat is belangrijk voor stakeholders, die vaak een selectieve deskundigheid hebben, maar de data-driven intelligence wel in de volle breedte moeten begrijpen om beslissingen te kunnen nemen. In plaats van de data te moeten interpreteren vanuit grafieken, tabellen en kaarten, kunnen zij nu bijvoorbeeld een gepland offshore windpark digitaal bezoeken en de energie opbrengsten ervan bekijken. Daarbij zien ze de effecten op scheepvaart, visserij en ecologie, maar kunnen ze ook vanuit het perspectief van bijvoorbeeld bruinvissen of meeuwen kijken. Parameters, zoals de omvang van rotorbladen of de afstanden tussen windturbines zijn in een oogwenk aangepast.

Bekijk de eerste prototypen

unity projectDownload de AR Reality applicatie in de App store (binnenkort mogelijk ook beschikbaar in Google Play) en laat de platvissen door je kantoor heen zwemmen. Ontdek de VR-applicatie, waar je met de HTV Vive een gepland offshore windpark bij de Doggersbank verkent en de data op een realistische manier ervaart. Of open gewoon je laptop en duik via de webbrowser in de Noordzee, waarbij je vrij kunt bewegen door het Prinses Amaliawindpark dat op schaal is nagemaakt. Je ziet hierbij realtime informatie over het water en de lucht.

Ga naar digishape.nl/tools/3d-datavisualisatie-platform

Dataopslag en uitwisseling

We werken zoveel mogelijk met open source producten en willen de tool zo goed mogelijk laten aansluiten op het daadwerkelijke gebruik. Daarom organiseren we in elke fase van het project workshops met de DigiShape community om input en feedback te vragen van eindgebruikers en specialisten. Zo krijgen we een compleet beeld van de mogelijke databronnen en kijken we ook samen naar de benodigde functionaliteit en de analysemogelijkheden.

Joost Stenfert, HKV Lijn in Water

Programmalijn Dataopslag en Uitwisseling