Bergen, Limburg, Nederland - 17 juli 2021 - 2 mannen controleren of de weg beschadigd is geraakt tijdens de zondvloed - Depositphoto'sDigiShape gaat 'Water en Klimaat' in de Nederlandse AI coalitie (NL AIC) trekken. De NL AIC voegde het aan haar domeinen toe om een versnelling aan te brengen in de aanpak van de groeiende mondiale uitdaging van klimaatverandering voor het waterbeheer.

De NL AIC is een samenwerkingsverband van honderden bedrijven, overheden, onderzoeks- en onderwijsinstellingen, die samen de toepassing van kunstmatige intelligentie (AI) willen bevorderen. In veertien verschillende domeinen (ook wel toepassingsgebieden genoemd) werken ze aan technologieën, die oplossingen bieden voor concrete maatschappelijke uitdagingen. Denk aan Gezondheid en Zorg, Energie en Duurzaamheid, Haven en Maritiem en nu dus ook Water en Klimaat. De AI-toepassingen die in ieder domein worden ontwikkeld, zijn ook beschikbaar voor de andere domeinen, zodat het leereffect en de impact van AI voor de samenleving en het bedrijfsleven worden vergroot.

Whitepaper Water en AI

Arnold Lobbrecht (HydroLogic) schreef samen met Chris Karman (DigiShape), Hanneke van der Klis (Deltares) en een aantal andere betrokkenen dit whitepaper om Water en Klimaat bij de NL AIC onder de aandacht te brengen. Arnold: “Door klimaatverandering hebben we steeds meer te maken met weersextremen. Die leiden tot wateroverlast, overstromingen, droogte, slechte waterkwaliteit en daaraan gerelateerde uitdagingen. Het Nederlandse waterbeheer, dat eeuwenlang gestoeld was op een stabiel klimaat en standaard normen voor bescherming tegen te veel, te weinig en te vies water, is sterk aan het veranderen. De voorspelbaarheid neemt af en nieuwe digitale technieken zijn nodig om duurzaam te zorgen voor droge voeten en voldoende zoetwater van goede kwaliteit voor alle functies in het watersysteem. Hierbij moeten we slim gebruikmaken van de infrastructuur die we al hebben en zorgen voor veerkracht door integraler te werken met ‘nature based solutions’. Door de verbinding die we aangaan met de Nederlandse AI Coalitie, denken we een extra dimensie toe te voegen aan alle innovatie die nu al gaande is in onze sector."

Dat DigiShape deze kar binnen de NL AIC gaat trekken, is logisch, vindt Chris Karman. “Met DigiShape ligt er al een bestaand netwerk dat zich richt op de volle breedte van de Topsector Water en Maritiem,” vertelt hij. “Samen ontwikkelen we al innovaties op het gebied van digitaal watermanagement. Binnen de NL AIC willen we met name de Nederlandse AI-industrie bij de belangrijke watervraagstukken betrekken, zodat we de digitalisering van de watersector verder kunnen versnellen.” Ook Hanneke van der Klis van Deltares is enthousiast over de aansluiting bij de NL AIC. “Hoewel er in de watersector veel slimme mensen zijn, die verstand hebben van AI, zijn we in de eerste plaats waterspecialisten, vertelt ze. “Nu we bij de NL AIC zijn aangesloten, krijgen we meer toegang tot AI-specialisten, die geen waterbouw hebben gestudeerd, maar hun hele loopbaan al bezig zijn om AI algoritmen te ontwikkelen. Ik ben benieuwd welke watervraagstukken we hierdoor gaan oplossen.”

Meer informatie

Lees meer over de Nederlandse AI Coalitie in hun nieuwsbericht over de toevoeging van Water en Klimaat en op nlaic.com

Binnenkort organiseren we een DigiShape bijeenkomst, waarin we met elkaar gaan sparren hoe de Water en Klimaat werkgroep hierin vorm gaat krijgen. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief of volg ons op LinkedIn om op de hoogte te blijven.

Bron afbeelding: Depositphoto's

Dijkmonitoring

Met de DigiShape use case Dijkmonitoring willen we dijkmonitoring effectiever en efficiënter maken door gebruik te maken van de mogelijkheden van remote sensing en digitalisering.

Gerrit Burgers, Rijkswaterstaat

Programmalijn Digitale Dijkmonitoring