Op woensdag 4 december zal van 13:00 tot 17:00 uur de workshop ‘Dijkmonitoring en (data-driven) beoordeling: hoe dan?!’ plaatsvinden, georganiseerd door het Netwerk Dijkmonitoring. De workshop zal plaatsvinden bij het Waterschapsvergadercentrum in Amersfoort. Sprekers tijdens de workshop zijn André Koelewijn (Deltares), Marco Veendorp (Arcadis) en Wouter Zomer (BZ Ingenieurs & Managers).

Tijdens de workshop zal ingegaan worden op het hoe, wat en waarom van dijkmonitoring en hoe deze gegevens toegepast kunnen worden bij de beoordeling van dijken. Daarvoor zal onder andere toelichting gegeven worden op het onderstaande stappenplan, waarmee een afweging tot het toepassen van dijkmonitoring gemaakt kan worden. Tijdens de workshop zullen met name de stappen 1 tot en met 6 aandacht krijgen.

  1. Verzamel en beoordeel informatie over de kering
  2. Identificeer de relevante faalmechanismen
  3. Probleemanalyse
  4. Formuleer informatievraag
  5. Monitoringsstrategie
  6. Inwinplan opstellen
  7. Opstellen functionele eisen
  8. Aanbesteding en contractvorming
  9. Beheer- en exploitatiefase
  10. Evaluatie

Tijdens de workshop gaan we ook in op de te maken afwegingen en het uitvoeren van een kostenbatenanalyse. Door middel van deze kostenbatenanalyse kan kwantitatief onderbouwd worden of en op welke manier het toepassen van dijkmonitoring wenselijk of noodzakelijk is.

Na afloop van de presentaties zal een case uitgewerkt worden, waarin de bovenstaande stappen doorlopen worden. Door het zelf doorlopen van deze stappen wordt het ook gemakkelijker om dit stappenplan toe te passen in de praktijk. Ten slotte is er ook nog voldoende ruimte om te discussiëren met elkaar over de toepassing van dijkmonitoring en waar daarvoor nodig is.

Belangrijk aandachtspunt is hoe en op welk moment management, directie en bestuur het beste betrokken kunnen worden om te komen tot succesvolle dijkmonitoring. Hierover discussiëren we met elkaar.

Kaart locatie:
Zeewering West-Kapelle

Met de use case Logistieke simulatie toolbox integreren we ons inzicht in het watersysteem met kennis over de logistiek. Deze economische component maakt het extra interessant

Mark van Koningsveld, TU Delft

Programmalijn Water en Logistiek