Innovatieve data inwinning techniekenOp donderdag 24 juni was er een werksessie over de toepassing van innovatieve data inwinningstechnieken.

In het plenaire deel gaf Hans van der Woerd van IVM-VU een achtergrond van het citizen science EyeOnWater concept, dat inmiddels een aantal jaren bestaat. Janet Anstee vertelde vervolgens hoe in CSIRO gebruik wordt gemaakt van dit concept in ombincatie met andere remote sensing data.

Arnold van Vliet (Wageningen University & Research) houdt zich sinds 2001 bezig met citizen science projecten. Hij vertelde over de citizen science projecten waar hij zelf bij betrokken is geweest (oa Natuurkalender.nl, Tekenradar.nl, Muggenradar.nl en growApp.today, Waterdiertjes.nl) en het sociale aspect dat hij hierbij tegenkomt. Van crowdsourcing tot distributed intelligence, participatory science en de extreme citizen science waarbij je de burger van het begin af aan in een project betrekt. 

Jos Oudenhoven vertelde over het Internet of Water in Belgi√ę, waar hij vanuit IMEC aan werkt. Dit is een sensorennetwerk dat grote hoeveelheden online data over waterkwaliteit verzamelt, op basis waarvan modellen en visualisaties kunnen worden gemaakt. In zijn verhaal benadrukte hij dat, als we naar betere en kwalitatievere voorspellingen voor waterkwaliteit willen, we meer data nodig hebben die realtime binnenkomen. Hiervoor zijn goede sensoren nodig, maar ook uitstekende infrastructuur voor de opslag en verwerking van data. 

Werksessie terugkijken (1 uur)

Presentaties en meer info

Dataopslag en uitwisseling

We werken zoveel mogelijk met open source producten en willen de tool zo goed mogelijk laten aansluiten op het daadwerkelijke gebruik. Daarom organiseren we in elke fase van het project workshops met de DigiShape community om input en feedback te vragen van eindgebruikers en specialisten. Zo krijgen we een compleet beeld van de mogelijke databronnen en kijken we ook samen naar de benodigde functionaliteit en de analysemogelijkheden.

Joost Stenfert, HKV Lijn in Water

Programmalijn Dataopslag en Uitwisseling