Innovatieve data inwinning techniekenOp donderdag 24 juni was er een werksessie over de toepassing van innovatieve data inwinningstechnieken.

In het plenaire deel gaf Hans van der Woerd van IVM-VU een achtergrond van het citizen science EyeOnWater concept, dat inmiddels een aantal jaren bestaat. Janet Anstee vertelde vervolgens hoe in CSIRO gebruik wordt gemaakt van dit concept in ombincatie met andere remote sensing data.

Arnold van Vliet (Wageningen University & Research) houdt zich sinds 2001 bezig met citizen science projecten. Hij vertelde over de citizen science projecten waar hij zelf bij betrokken is geweest (oa Natuurkalender.nl, Tekenradar.nl, Muggenradar.nl en growApp.today, Waterdiertjes.nl) en het sociale aspect dat hij hierbij tegenkomt. Van crowdsourcing tot distributed intelligence, participatory science en de extreme citizen science waarbij je de burger van het begin af aan in een project betrekt. 

Jos Oudenhoven vertelde over het Internet of Water in België, waar hij vanuit IMEC aan werkt. Dit is een sensorennetwerk dat grote hoeveelheden online data over waterkwaliteit verzamelt, op basis waarvan modellen en visualisaties kunnen worden gemaakt. In zijn verhaal benadrukte hij dat, als we naar betere en kwalitatievere voorspellingen voor waterkwaliteit willen, we meer data nodig hebben die realtime binnenkomen. Hiervoor zijn goede sensoren nodig, maar ook uitstekende infrastructuur voor de opslag en verwerking van data. 

Werksessie terugkijken (1 uur)

Presentaties en meer info

2019 mei 23 hr reservefoto nkwk nieuwsbericht 736x190 acf cropped

“Met de Digitwin Noordzee willen we een state of the art ondersteunende tool voor beleidsmakers, stakeholders, wetenschappers en burgers maken. Het is een digitale replica van de Noordzee, die gebruik maakt van alle kennis die er op dit moment is, maar is ook flexibel en laat de verantwoordelijkheid bij de beleidsmaker en de stakeholders.” 

Joan Staeb, Rijkswaterstaat

Project Digitwin Noordzee