AI from the sky

Wat is de stand van zaken op het gebied van Vaarwegsimulaties? Wie zijn ermee bezig en op welke manier kunnen we elkaar versterken? En welke mogelijkheden biedt het nieuwe datacontainerbestand dat het CBS samen met Rijkswaterstaat ontwikkelt? Hoe kunnen we beide onderwerpen een stap verder brengen met elkaar? Deze vragen en meer bespraken we met elkaar in de DigiShape community op dinsdag 8 februari.

Vaarwegsimulaties

Op verschilende plekken in de community wordt gewerkt aan applicaties die scheepvaartbewegingen, scheepsemissies en brug-sluis afstemming simuleren. In deze bijeenkomst pakten we het gesprek weer op: welke samenwerkingskansen zijn er op gebied van rekenmethoden, dataverzameling en modellogica? 

Na korte pitches over vier verschillende projecten, bespraken we als community de raakvlakken die er te vinden zijn. Dit leidde tot interessante discussies over onder andere de eisen die we aan de data stellen, fit for purpose, corridor management en emissie calculatie. Op het vlak van emissiecalculatie zijn er nieuwe contacten gelegd en afspraken gemaakt voor een follow up. Daar zien we de kracht van DigiShape!

Pitches

Containerdata statistiek: CBS en RWS

Matthijs Jacobs van het Centraal Bureau voor de Statistiek nam ons vervolgens mee in de constructie van hun nieuwe data-product, waarmee middels nieuwe databronnen containers over de gehele logistieke keten kunnen worden gevolgd. De hele reis wordt met verschillende modaliteiten gevat in een enkel databestand. Met de deelnemers bespraken we welke meerwaarde dit bestand kan leveren, welke opgaven er met dit bestand kunnen worden aangepakt, waar dit bestand dan aan moet voldoen, hoe het eruit moet zien en welke uitdagingen dit met zich meebrengt. Wil je meer weten over dit project, of input leveren, neem dan contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Presentaties

pdfPresentatie nieuwe datastromen (CBS)

Zeewering West-Kapelle

Met de DigiShape use case Markermeer-IJmeer willen we door het combineren van data en het gebruiken van innovatieve data science en bewerkingstechnieken een completer beeld krijgen van het doorzicht in het Markermeer en IJmeer.

Marcel Kotte, Rijkswaterstaat

Project Markermeer-IJmeer