Serious gameHet programma ‘Versterken cyberweerbaarheid in de watersector’ van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat stelt een serious game beschikbaar om te oefenen met drie scenario's: ransomware, citrix-incident en insider threat. De DigiShape community mag deze game, op aanvraag, kostenloos inzetten om de kennisopbouw op het vlak van cybersecurity, crisisscenario's en crisismanagement te bevorderen.

Waarom deze game?

Om op bedrijfsniveau te oefenen met de cyberweerbaarheid in crisissituaties. We zijn steeds afhankelijker van ICT als het gaat om onze bedrijfsvoering. Een cyberinbreuk met significante gevolgen voor de drinkwaterproductie en -distributie kan bijvoorbeeld aanzienlijke consequenties hebben voor de volksgezondheid en andere functies. In het kader van de versterking nationale aanpak cybersecurity (VNAC) heeft de sector de ruimte en financiële ondersteuning gekregen om deze wens te laten vertalen naar een serious game: Alisson.

Wat levert de game op?

  1. Kennisopbouw op het vlak van cybersecurity, crisisscenario's, en crisismanagement.
  2. Samenwerking: door middel van de serious game leren medewerkers de verschillende rollen in de organisatie kennen, ze leren van elkaar en er ontstaan korte lijntjes.
  3. Bewustwording van handelingsperspectieven: medewerkers weten wat te doen in een crisissituatie.

Metafoor: Alisson Waterbedrijf

Voor de game is er gekozen voor een niet bestaand waterbedrijf in Nederland met de naam Alisson. Het bedrijf heeft 450 medewerkers en krijgt te maken met cyberincidenten. Als speler van de game zie je hoe drie verschillende incidenten zich manifesteren. Na het beantwoorden van een aantal open en gesloten vragen maak je ook kennis met het crisisteam van Alisson.

Trailer

Aftermovie

Aanpassingen gewenst? Dat kan!

Optie 1: Wijzigingen in teksten, vragen en ondertiteling. Of bewerken van bestaande beelden of volgorde aanpassen.
Optie 2: Kritisch kan het geheel van het spel worden doorlopen en kunnen er wijzigingen worden aangebracht in de flow en scores van het spel. Ook kunnen bestaande beelden op een andere wijze worden ge-edit of worden aangepast waarmee er een andere flow of route ontstaat binnen de bestaande game.
Optie 3: Op basis van wensen en input kan er een onderdeel dat momenteel nog niet in de game zit worden toegevoegd.

Aanvragen en contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., ministerie van I&W, programma Versterken cyberweerbaarheid in de watersector

Project 3D platform

We visualiseren de Noordzee via een VR-bril met een koptelefoon. Zo kun je vanuit verschillende gezichtspunten, zowel onder water als boven water zien en horen wat er gebeurt als je een windmolenpark op zee bouwt of als er een boot komt overvaren. Alles wat je beleeft is gebaseerd op echte data, dus niet fictief. Dat is volgens mij uniek, ik heb hier in ieder geval nog geen andere voorbeelden van gezien.

Petra Jeurissen, RWS

Project 3D platform