Watermanagement

De Nederlandse watersector speelt al jaren een leidende rol in de wereldwijde aanpak van watergerelateerde problemen. Dit succes is te danken aan onze unieke combinatie van kennis, technologie en ervaring. Om deze positie te behouden in een wereld waarin de uitdagingen rondom waterbeheer blijven toenemen, is het essentieel om te blijven innoveren. Kunstmatige intelligentie en data science bieden krachtige tools om onze systemen efficiënter en toekomstbestendiger te maken.

The Waal river bed in winter on an overcast day near Nieuwaal (NL)

De uitdaging: weersextremen en klimaatverandering

Klimaatverandering stelt ons voor steeds complexere vraagstukken. We krijgen de komende decennia te maken met extremere regenbuien, risico’s van overstroming en droogte, meer zoutwaterintrusie en bovenal een sterker stijgende zeewaterspiegel. De vraag is hoe we ons water- en bodemsysteem optimaal moeten inzetten om deze extremen aan te kunnen en hoe we gebieden moeten (her)inrichten om schade door bijvoorbeeld wateroverlast, maar ook door droogte, te beperken.

De voorspellingskracht van historische datasets, waarop een groot deel van ons waterbeheer is gebaseerd, neemt af, omdat patronen uit het verleden niet langer aansluiten bij de veranderende realiteit. Dit maakt het moeilijker om nauwkeurige voorspellingen te doen over het gedrag van watersystemen in extreme situaties.

Digitalisering als sleutel voor innovatie

AI en data science kunnen hierin uitkomst bieden met zelflerende systemen die ook data van de nieuwe situatie meenemen in voorspellingen. Daarnaast kunnen we met van (veranderende) patronen leren, beheer van watersystemen optimaliseren, modellen verbeteren en nieuwe inzichten verkrijgen voor bijvoorbeeld droogte voorspelling en digitale dijkmonitoring met remote sensing. AI helpt om data van sensoren en satellieten te integreren, wat essentieel is voor toekomstbestendig beheer. Digitalisering is onmisbaar voor deze uitdagingen. Nederland heeft veel ervaring met real-time datagebruik en geavanceerde modellen, wat een goede basis biedt om AI en data science verder te integreren en onze systemen efficiënter te maken.

De rol van DigiShape: versnellen door samenwerking

Door samenwerkingen en kennisuitwisseling tussen overheden, bedrijven en kennisinstellingen te versterken, zorgt DigiShape ervoor dat nieuwe technologieën en inzichten sneller worden ontwikkeld en toegepast. Een voorbeeld hiervan is het opzetten van de werkgroep Water en Klimaat van de AIC4NL (Nederlandse AI-coalitie). DigiShape initieert en ondersteunt dit soort publiek-private samenwerkingen actief, zodat de Nederlandse watersector haar leidende positie behoudt en bijdraagt aan duurzame oplossingen wereldwijd.

Gerelateerd nieuws