Mentimeter webinar DroogteDe droogte van 2018, 2019 en 2020 lieten zien dat lange perioden van watertekort een sterke impact kunnen hebben op de landbouw, natuur, scheepvaart, recreatie, infrastructuur en drinkwater in Nederland. Bij al deze sectoren is de belangrijkste vraag: hoe kunnen we in de toekomst beter voorbereid zijn op droogte?

Het inzetten van nieuwe technologieën en data science biedt kansen voor passendere oplossingen en beter anticiperen op droogte. Hierover ging het DigiShape webinar Droogte van donderdag 29 oktober 2020. Met als belangrijke thema's: nieuwe technologie, big data en data science.

Nieuwe vragen en ideeën over aanpak Droogte

De 50 deelnemers, afkomstig uit waterbeheer, bedrijfsleven en kennisinstellingen, kregen een update van lopende DigiShape Droogte initiatieven en andere ontwikkelingen op het gebied van droogtevoorspellingen, droogtedashboards, machine learning, innovatief meten en monitoren en satellietdata. De brainstorm sessies op deze thema’s leverden veel nieuwe vragen en ideeën op, waaronder het gebruik van crowd sourcing en het inzetten van actuele informatie bij digitale regelgeving.

Klik hier als je het webinar wilt terugkijken!

DigiTuin Droogte

Meer samenwerking op het gebied van droogte en data science bleek een belangrijk aspect, zowel voor kennisuitwisseling tussen experts als voor co-creatie tussen experts en eindgebruikers. Tijdens de bijeenkomst werd de basis gelegd voor een Digishape proeftuin, de “DigiTuin Droogte”. Dit is dè plek binnen het DigiShape platform om te innoveren en experimenteren met nieuwe data science technieken om tot oplossingen te komen voor de droogteproblematiek. De komende tijd wordt verdere invulling gegeven aan de DigiShape proeftuin Droogte.

Meer informatie

  • DigiShape programmalijn Droogte
  • Meewerken binnen de DigiTuin Droogte? Neem contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. van de programmalijn Droogte

Dijkmonitoring

Met de DigiShape use case Dijkmonitoring willen we dijkmonitoring effectiever en efficiënter maken door gebruik te maken van de mogelijkheden van remote sensing en digitalisering.

Gerrit Burgers, Rijkswaterstaat

Programmalijn Digitale Dijkmonitoring