Interactief werkenOp 28 november 2019 vond de laatste grote digitwin Noordzee werksessie van dit jaar plaats bij Deltares in Delft. De digitwin is, naast thema’s als droogte en logistiek, een typisch project waaraan de innovatieve werkwijze van DigiShape een meerwaarde kan leveren.

‘Het project krijgt door de Digishape dagen steeds meer aandacht,’ was de reactie van Joan Staeb, die de Digitwin Noordzee namens DigiShape trekt. 'We kregen gisteren hele enthousiaste reacties uit de zaal en er waren ook een paar nieuwelingen bij die ons via LinkedIn hadden gevonden.'

Browser, game en virtual reality

Tijdens de sessie werden de drie huidige instrumenten van de digitwin (de browser, de game en virtual reality) op een interactieve manier aan de deelnemers getoond. Deze elementen zorgen er allen op hun eigen manier voor dat de ruimtelijke plannen van de Noordzee en de effecten daarvan inzichtelijker worden. 'Elke user gebruikt zijn favoriete ingang om met de digitwin te werken. Maar het mooie is dat alle drie de elementen gebruik maken van dezelfde data en modellen,' aldus Joan Staeb.

digitwin 3 elementen

Techniek versus politiek en details versus hoofdlijnen

Igor Mayer van BUAS besprak het dillema tussen exacte technische uitkomsten versus de politieke of publieke realiteit. Ook was er discussie dat je niet alle 'kleine' dillemma's hoeft mee te nemen in een digitwin. Voor ruimtelijke planning moet je eerst focussen op de hoofdlijnen. Teveel details leiden mogelijk alleen maar af. Anderen meenden dat, als je eenmaal zo'n platform hebt, het dan best interessant is om ook details mee te nemen in de modellen.

Soorten modellen

digishape dag 28 11 19 2Tot slot kwamen de onderliggende modellen voor de digitwin aan de orde. We hebben een energiemodel, een fish displacement model en een voedselketen model. Er kwam een suggestie voor een scheepvaartmodel, dus dat gaan we nog onderzoeken.

Het vervolg

In 2020 gaat het Digitwin project weer full force verder. Houd de agenda in de gaten of schrijf je in voor de nieuwsbrief als je wilt weten wanneer de volgende DigiShape dag is. 

Zeewering West-Kapelle

Met de DigiShape use case Markermeer-IJmeer willen we door het combineren van data en het gebruiken van innovatieve data science en bewerkingstechnieken een completer beeld krijgen van het doorzicht in het Markermeer en IJmeer.

Marcel Kotte, Rijkswaterstaat

Project Markermeer-IJmeer